Tin Ny Teknik för 0,95% avgift

Det har nu blivit billigare än någonsin att investera i aktiva fonder. Jag gillar att ha en del i indexfonder och i aktiva fonder, dessvärre så har de traditionella nätmäklarna för höga avgifter när det kommer till aktiva fonder.

Avanza och Nordnet erbjuder te.x Tin Ny Teknik för 1,55% på deras hemsidor.

Frågan är varför? Jo för att systemet historiskt har sett ut så att nätmäklarna får tillbaka en kickback avgift för att kunna erbjuda fonderna på deras platform. I detta fall så får te.x Avanza 0,75% av avgiften själva.

0,75% för att göra vadå exakt? Jo i princip ingenting. Avanza har system som är så automatiserade att denna avgiften är ren vinst för bolaget.

Så varför skulle du som kund betala den?

Stämmer inte i detta fallet.

Istället kan du välja någon av utmanarna i fondbranschen. Te.x på Fondo som jag börjat använda i år så kan du köpa Tin Ny Teknik D klass.

Enligt Morningstar är avgiften endast 0,94% för denna klass som du kan kolla på https://www.morningstar.se/se/funds/snapshot/snapshot.aspx?id=F0000156B4

Det skiljer alltså 0,6% i avgift mellan Fondo och Avanza för att Avanza vill tjäna pengar på deras kickback modell.

För ett bolag som Avanza som kommer landa på över 2 miljarder SEK vinst i år så kan man förstå varför bolaget väljer att fortsätta i samma bana. Det är helt enkelt för mycket pengar som står på spel.

Slutsats

Som privatsparare är det enkla valet att använda sig utav en av utmanarna till de traditionella nätmäklarna. Personligen har jag testat SAVR, Fondo och Alpcot alla med olika för och nackdelar. Fondo är billigast vad jag sett än så länge.

Avanza och Nordnet känns som dinosaurier när det kommer till handel i aktiva fonder 2021. Det är dessvärre för mycket pengar som står på spel när det kommer till att lura kunderna på flera hundra miljoner på år för att erbjuda fondhandel på deras hemsidor.

Oavsett vad dina favorit sparekonomer tycker så är det smarta valet att flytta ditt aktiva sparande till något billigare alternativ.

Ge inte bort dina pengar till nätmäklarna gratis.

By SJS

Svensk Investerare

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x