Portföljen är likvid, what now?

Det är egentligen inte så dramatiskt ändå att gå likvid i en marknad som ligger på ATH. Men det är inte på grund av att marknaden ligger på ATH som jag nu väljer att gå likvid med min huvudportfölj.

Snarare är det så att jag har bestämt mig för att börja leta lägenheter. Jag bor för nuvarande hemma hos mina föräldrar eftersom corona skapade en möjlighet, en stor möjlighet till att spara i princip 90-95% av mina inkomster. Jag bodde nyligen i en hyresrätt som kostade mig cirka 8-9000SEK i månaden.

Så när corona slog till så tog jag mig i kragen och flyttade istället hem för att maximera mitt sparande. Det är inte det roligaste att flytta hem som 24 åring kanske. Men jag bryr mig inte direkt så mycket om jag ska vara helt ärlig.

Hur stor del ska gå till lägenhet?

Det är en riktigt bra fråga. Men jag satsar på runt 225k till 250k i kontantinsats. För en lägenhet blir det cirka 1,5 -> 1,7 miljoner om man ska ta det på ett ungefär och använda absolut det minimum för kontantinsatsen.

Hur nära mitt mål är jag?

För nuvarande ligger jag på 185379kr i likvida medel och cirka 30159kr i räntefonder vilket motsvarar totalt 215538kr.

I April månad så kommer jag få en bonus på cirka 70k efter att ha jobbat i samma företag i 4år så får man en long term incentive bonus som gäller aktier i ett large cap bolag som jag jobbar på.

Med min nuvarande lön så får jag ut cirka 26k efter skatt. Vilket blir totalt runt 100k (beroende på hur aktierna går fram tills dess).

Lägger jag in 35.000kr i mitt sparande från den lönen ligger jag på 250k. Vilket borde göra att jag fortfarande har kvar cirka 35-40k av aktiebonusen men även 20k (efter utgifter och månadssparande) som jag placera vart jag vill ifrån lönen.

Kvar efter april månad borde då ligga på cirka 55-60k att placera någonstans.

Vad händer härnäst?

Efter April månad så har jag faktiskt gått i mål på två personliga mål jag har satt för mig själv. Det första var att klara fyra års perioden för att få aktierna ifrån bolaget jag jobbar på (check) och det andra var att spara ihop till en kontantinsats (check).

Bor inte Stockholm kan väl nämnas direkt, eftersom 250k kommer man antagligen inte så långt på för lägenhet där.

50k kommer jag antagligen placera i ett sparkonto som en säkerhet ifall kontantinsatsen skulle bli högre, och IKEA köpen kommer troligtvis behövas när jag flyttar hemifrån.

Återupptar sparandet i aktier i Maj

Just nu har jag ett månadssparande på cirka 2800, därav 1000kr går till pension och resten till aktiefonder för mitt månadssparande.

Jag har varit ganska konservativ med mitt sparande för fonder eftersom min kärlek till ETF:er och aktier är absolut mycket större (och jag älskar utdelningar).

Så efter “kapitlet” för kontantinsatsen +- IKEA trips där jag kommer spendera mer än vad jag vill antagligen så återupptar jag aktiesparandet i Maj.

Jag vet för nuvarande inte när jag kommer köpa lägenhet. Men med 250k redo + 50k extra för IKEA möbler (eller andra kostnader) så är jag i alla fall redo för det. Därav säkrade jag portföljen och sålde av mina innehav för mina aktier för ett personligt mål jag hade.

Är inte bostadsmarknaden övervärderad? Hyra bättre?

Har funderat på detta ganska länge. Och att hyra är fortfarande en möjlighet. Det skulle göra att även om jag förlorar jobb (och inte får a-kassa) så har jag en relativt låg kostnad ändå och ett stort kapital som en emergency fund.

Det handlar egentligen om vad jag vill göra framöver. Jag fyller 25 år i år och har funderat på att börja studera på Universitet. Om jag inte gör det i min hemstad så kanske det är bättre att hyra en lägenhet dit jag flyttar. Och ta ut maxlån via CSN som jag kan använda till aktiemarknaden.. lite halvspekulation kanske men har jag likvida medel på banken så varför inte.

Hur som helst så har jag klarat mina personliga mål vilket har varit:

Få ihop en kontantinsats

Stanna 4 år i företaget jag jobbade i för att få tillgång till aktiebonusen.

Nu är det dags att sätta nya mål.

By SJS

Svensk Investerare

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] i ett inlägg ifrån maj att portföljen var likvid och att det var dags att köpa lägenhet. Och det var […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x