Förvalta egna pengar?

Jag hamnar oftast i en diskussion när jag pratar med kompisar och med familj om att själva förvalta sina pengar eller låta någon annan göra det.

Förvalta själv

För att förvalta själv menar jag att pengarna som kommer in i någon form av inkomst/gåva osv ska du investera helt själv i tillslag. Så du får lönen och du börjar köpa aktier.

Fördelarna jag ser med att fövalta pengarna själv är att du skippar mellanhänderna (och kostnaderna därmed). Du äger direkt tillslagen i portföljerna och kan gå på årsstämmor exempelvis om du känner för det.

Överlåta förvaltningen till någon annan

Jag var på en aktieresa tillsammans med Unga Aktiesparare till Göteborg för några år sedan där vi träffade Handelsbankens Private Banking. Där träffade vi en kille som förvaltade pengar åt riktigt rika människor. Han visade upp grafer där portföljerna på deras kunder hade gått upp stabilt med få nedgångar som var väldigt korta.

Men avkastningen hade gått väsentligt mycket sämre än OMXS30 exempelvis. Kommer inte ihåg exakta siffrorna han visade men det var cirka 20-30 procent ifrån index som han hade “underpresterat”.

Jag ställde frågan:

“Vilka människor är det som väljer sig av Private banking att förvalta deras pengar om det underpresterar börsen?”

Jag fick en ganska arg blick mot mig och han förstod inte riktigt frågan. Han berättade för mig (och gruppen) att deras jobb är att förvalta pengarna åt kunderna utan några större nedgångar och de presterar bättre än några av branschkollegerna.

Han fortsatte med att säga att kunderna som investerar hos dem är väldigt framgångsrika på andra saker vilket betyder att de inte vill lägga någon tid alls på att försöka få sina pengar att växa utan att istället överlåta det till banken att göra det åt dem.

Och så var det slut på svaret på den frågan.

Fonder/ETF:er är enklaste sättet att diversifiera sig på

Det stämmer säkert att Private banking är för folk som har för mycket pengar och de vill att banken ska lösa det helt åt dem.

Men jag tänker igenom den där träffen då och då och vilken attityd som bankerna oftast har. Det är som att det är en självklarhet att kunderna ska få en “stabil avkastning” som underpresterar börsen och säkert tar ut flera stora avgifter.

Marknaden har gjort det enklare för oss alla att investera. Och om du är som jag som vill gärna investera bara lite grann i enskilda aktier så är jag ganska förtjust i just fonder och ETF:er.

Fonder ger dig en handel som oftast tar några dagar att få igenom dina köp/sälj ordrar efter du har lagt dem. Du får även betala en liten högre summa i avgift (1-3 procent ish) för en aktivt förvaltad fond.

Indexfonder kommer man undan med lägre avgifter, Då investeringarna sköts passivt av förvaltarna.

ETF:er är intressanta. Marknaden är ganska liten i Sverige och det är nästan bara XACT som erbjuder det.

Jag gillar konceptet dock. Du handlar direkt på börsen, får ta del av utdelningar och betalar en relativt låg avgift (te.x Norden Högutdelande har en avgift på 0,3%). Du betalar dock courtage till din nätmäklare vilket kan tynga ned din avkastning också.

Men om man kollar utbudet på fonder och ETF:er så är det enormt. Och det är lätt att överdiversifera sig själv.

Jag tycker en blanding av cirka 10 fonder passar en långsiktig portfölj riktigt bra. Vill man förenkla det ännu mer kan man köpa 1 globalfond och behålla den (och troligtvis slå de flesta aktiva fonder ändå).

Jag gillar att blanda ETF:er för svenska markanden som ger utdelning via XACT. Men att toppa upp det genom att spara i fonder via te.x SAVR för att spara i lite aktiva fonder.

Slutsats

Det finns ingen blue print för vad man “ska göra”. Min kompis tjänar riktigt bra med cash på sina aktieinvesteringar. Men jag har också varit med när han förlorade i princip allt på dåliga investeringar.

Personligen investerar jag ganska “fegt” i med att investerar väldigt brett i cirka 10 fonder per portfölj.

Sen har jag även en aktieportfölj för svenska aktier. Men med den risken så sover jag gott om nätterna. Och det är det som det handlar om. Du kan gambla med dina pengar och vinna stort. Och om ditt mål med dina investeringar är att bli rikt snabbt så är det självklart ett val du kan göra. Folk förlorar dock mest pengar via gambling.

Något jag skulle undvika är att använda sig av traditionella bankernas förvaltare inom private banking te.x. Det finns säkert en kundkontakt som tar ut dig på middag och förvaltar dina pengar till en “stabil avkastnng”.

Men varje procentenhet betyder något. Är du riktigt intresserad av börsen och ditt sparande generellt så kan du investera i enskilda aktier och försöka slå börsen.

Är du intresserad men kanske mer vill ta del av experter så kan fonder vara ett alternativ. Där kan du investera brett i nisch marknader och fonder. Eller varför inte indexfonder för en på riktigt “stabil avkastning”.

Det finns sparande för alla. Det gäller bara att spara långsiktigt, och att försöka att logga in på kontona kanske en gång i veckan. (Jag loggar in varje dag men försöker sluta).

By SJS

Svensk Investerare

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x