Dags att dumpa dopaminkickarna

Jag har ett starkt beroende. Nej inget drogberoende, och inget alkoholberoende. Dock så är jag starkt beroende av dopaminkickarna vi får i oss varje dag genom olika underhållningsmedel.

Min dag börjar med att jag vaknar upp och kollar notifikationerna på mobilen. När jag swipeat iväg 5-10 notifikationer går jag vidare till mina emails där jag hittar 10-15 emails (fast jag avreggat mig i princip alla nyhetsbrev??) där jag arkiverar vissa men de flesta går direkt i papperskorgen.

Efter det så är jag på datorn när jobbet har börjat, discord drar igång och där skannar jag information om bolag jag följer i chattarna från alla de anonyma användare som skriver varje dag.

Om min dos inte är nöjd efter discord så fortsätter jag med twitter, omni, nyhetssidor, DI.se och så fortsätter det….

När jag är klar med arbetet så kollar jag lite tv-serier eller youtube. Spelar lite spel kanske beroende på hur kvällsschemat ser ut. Sen avslutar jag dagen med lite mer tv serier och/eller film.

När jag lägger mig i sängen är det telefonen jag stirrar på medans jag scrollar igenom Reddit flödet, Twitter flödet eller mer tv serier.

Hur kan det blivit såhär? Jag har alltid varit tech intresserad och jobbar inom tech branschen men förut var jag limiterad till skärmarna till några fåtal timmar per dag.

Nu är jag nästan klistrad framför skärmarna från när jag vaknar tills jag går och sover på kvällarna.

När jag inte hittar min telefon får jag en halvpanik. Här är mitt bankID, mina privata foton, mina avanza konton, nordnet, mina pengar, mina rants på anteckningsapparna.

Det är en konstant dopad miljö där jag behöver lösa alla problem så snabbt som möjligt.

Hälsoproblem? Googla symptom

Uttråkad? Kolla tv serier/film eller spela spel.

Socialisera? Discord

Kunskap? Wikipedia eller Google (när det finns tid)

Lära sig något nytt? Finns ingen tid (!)

Kolla emails konstant, som om något viktigt skulle komma där. Det är konstigt men emails distraherar mig mer än något annat. När jag kollar tillbaka så har i princip inget viktigt email anlänt som jag *måste* svara på eller ta aktion. Men ändå så återvänder man.

What to do?

Att sluta cold turkey har inte fungerat för mig personligen. När jag slutat med alla sociala medier samtidigt och tagit bort discord spel, sålt datorn och så vidare så saknar jag det.

Det är trots allt mycket viktiga verktyg att använda och jag använder dem både för arbete och nöje. Men det har blivit ursäkter till i princip ALLT nu för tiden. Oavsett om jag mår dåligt eller mår bra, oavsett om jag letar efter nöje eller kunskap. Oavsett vad så hamnar jag i princip alltid där. Framför skärmarna.

Har börjat limitera vad jag konsumerar. Förut valde jag att följa ALLT och alla på twitter te.x för att fortsätta flödet till att bli en ongoing loop som aldrig stannar. Nu följer jag mindre och mindre människor för varje dag som går.

Samma med Discord Servrar, jag väljer specifikt ut servrar som jag är intresserad av istället för att hoppa mellan 10-20 olika i hopp att hitta dopamin kicken eller något intressant som kan ta min uppmärsamhet.

Kanske är det svaret? Att konsumera MINDRE information och istället leta efter kvalité som man verkligen förstår.

Jag testar, även om jag snart säkert hoppar in på nya discord servrar och följer fler folk på twitter.

By SJS

Svensk Investerare

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x