Boktips: Psychology of Money

Har nu läst klart boken “The Psychology of Money: Timeless lessons on wealth, greed, and happiness” av Morgan Housel.

En ganska enkel bok att läsa med råd som vi alla kan tänka på när det kommer till pengar. Det är inte en bok för investeringar i sig utan snarare hur vi människor tenderar att agera när det kommer till våra egna pengar.

Te.x så går han igenom varför inte så många människor sparar till pensionen och visade grafen nedan.

Alltså män i arbete efter ålder 65+.

1880 så var det hela 78% som fortfarande jobbade efter 65 års ålder, Pension är alltså något som är relativt nytt koncept för de flesta av oss, samma med pengar att ha utöver det vi får för att överleva.

Många delar av boken går igenom hur girighet och rädsla är roten till de flesta av besluten som vi tar, med ett exempel på hur Jesse Livermore kortade marknaden under depressionen 1929 och blev världens rikaste man.

Men girigheten kring Jesse Livermore ledde till att när han dog https://en.wikipedia.org/wiki/Jesse_Livermore#Death så var hans skulder högre än hans tillgångar. Han började ta mer risk än vad han gjort tidigare och använde hävstång för att tjäna mer pengar.

Jesse är ett extremt exempel. Men poängen är det viktiga.

Vad som är rationellt att göra jämfört med vad som är förnuftigt är också en del av boken.

Som rationell människa ska du vara 100% investerad på börsen med pengar du har råd att förlora, men är det förnuftigt för just dig?

Klarar du svängarna som kan göra ditt aktiekapital -50% av värdet? Lätt att svara ja på denna fråga utan att själv uppleva det. Men att vara rationell är inte alltid att vara människa. Vi behöver vara förnuftiga, och ta beslut som vi själva kan stå bakom långsiktigt.

Som rationell investerare skulle du kunna agera som en robot. Men vi är inga robotar utan människor som investerar i pengar. Det är psykologin bakom som står på spel.

Att vara optimist i en värld likt denna

Hur många runt oss tycker att världen blir sämre? Om du frågar detta så svarar de flesta att det blivit sämre. Men likt bilden där uppe så kan vi kolla på ett exempel från USA hur BNP utvecklats sedan 1850.

Under denna tid har alltså 4 presidenter dött, 99.9% av alla företag gått i konkurs, 33 recessioner tagit vid, 12 gånger har värdet på aktiemarknaden fallit över en tredjedel.

Men kollar vi i det långa perspektivet så fortsätter det uppåt. Dag in, dag ut så ser vi framsteg i princip alla livsviktiga områden, därmed ekonomin. Är det något du kommer få läsa om eller se på nyheterna? Absolut inte, för det finns inget positivt som säljer lika bra som krascher och pessimister.

Rekommendation?

En mycket lättläst bok som man kan plocka upp oavsett vilken tid vi lever i. Du kommer antagligen känna igen några av dem, men det är många bra historier som berättas som knyter i samman med kapitlet du läser.

Vi behöver perspektiv ibland och jag tycker Morgan Housel gör ett utmärkt jobb i just detta när vi zoomar ut.

Hur länge sedan var det vi aldrig gick i pension? Hur länge sedan var det vi bara hade pengar till att överleva eller inga pengar alls?

Boken ger dig ett bra perspektiv på just pengar, och varför saker ser ut som de gör.

Framtiden ser ljus ut, vi är alla fortfarande nybörjare. Aktiemarknaden var förut en stängd plats för de fina i samhället, men med tiden så ökas möjligheterna för fler av oss.

Finns på te.x Bokus här.

By SJS

Svensk Investerare

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x