Twitterprofilen @Lou_Mannheim har skrivit en bok för investerare som är redo att ta steget till nästa nivå efter att stödhjulen varit på ett tag.
Boken heter “Investera med rätt fokus | 15 råd som tar dig till nästa nivå”.
Många på twitter, mig inkluderat, känner igen Magnus från hans bloggande på Fundamentalanalysbloggen och Fredagskrönikan. Det är oftast goda råd och helt klart en människa som inte är rädd för att trampa på någons tår med egna oberoende åsikter.
Boken är uppdelad i tre delar.
- Hur kan jag förändra mig? (Cirka 60 sidor/5 råd)
Första delen handlar om att lära känna sig själv och träna upp sitt tålamod. Här finns flera exempel på hur investerare skjuter sig själva i foten genom att sälja aktier för fort, att lyssna för mycket på pessimisterna och att investerare måste lära sig av sina misstag. Det är alltså mycket psykologi i den första delen och hur du bör agera som investerare för att inte göra fatala misstag.
- Hur du slår marknaden (cirka 90 sidor /5 råd)
Den andra delen handlar om att om man verkligen vill slå marknaden så måste stödhjulen av. Att investera i utdelningsaktier, köpa 40-60 bolag i portföljen är bra råd om du är nybörjare kanske. Men när man vill ta nästa steg gäller det att göra läxan. Lära känna branschen, gå på årstämmor i bolag du investerar i, studera siffrorna i bolaget du investerar i. Du måste helt enkelt ligga steget före majoriteten som följer råd genom analytiker eller folk som köper endast baserat på råd. Din conviction måste finnas där på grund av att du gjort din hemläxa själv.
- Vilka bolag bör du äga? (Cirka 46sidor / 5 råd)
Den kortaste delen av boken. Har du läst de två första delarna av boken handlar det här mer om hur du kan applicera det du lärt dig i den förra delen på bolag som är världsledande 2021 (och framåt). De digitala bolagen ligger fokuset på i denna del och varför skalbarheten är så mycket enklare och bättre för bolag som skapas 2021 och framåt. Det finns flera exempel på bolag som inte hängt med i svängarna och bolag som gjort utmärkta resultat. Det är den kortaste delen av boken men det handlar snarare om vad man kan kolla på för att kunna applicera det man lärt sig i del 2.
Rekommendation?
Jag känner många av mina kompisar som börjat med aktier senaste året och förra året som köper bolag baserat på om kursen har gått upp mycket eller inte. Även de om köper bolag med 10% direktavkastning för att de tjänat 10% när utdelningen kommer trots att “aktierna kommer gå upp till samma nivåer som innan”.
Jag rekommenderar inte denna boken till någon av dem än. Är man nybörjare så borde man sprida riskerna genom att diversifiera sig (något jag själv gör för övrigt).
Denna bok är skriven för investerare som vill ta riskerna för bättre avkastning genom att koncentrera portföljen. Här måste man vara väldigt påläst om sina innehav och alltid hålla koll på nedsidan.
Att applicera råden i sin egna portfölj är därmed ganska riskfyllt, men vi skulle inte kallas för investerare om vi inte var beredda på att ta risk just för bättre avkastning genom att “slå börsen”.
Jag personligen är inte riktigt på det stadiet som Magnus skriver i boken där jag känner att jag kan koncentrera hela portföljen i så få innehav. Däremot har jag en portfölj där jag i princip gör detta, i portföljen har jag 4 innehav när jag skriver detta och är cirka 25% av hela mitt EK.
Så vad blir rekommendationen tillslut?
Om du är helt grön på börsen och startat kanske senaste året (2021/2020) så är det nog inte en bok för dig.
Har du investerat några år i fonder och några enskilda aktier så är det en bra bok att kolla på för att koncentrera din portfölj mer.
Går att köpa på te.x Bokus.