Att köpa dippen

Buy the dip skrivs det av optimisterna i goda tider, dåliga tider och i “vanliga tider”. Jag tror på månadssparande i långsiktigt sparande då aktier tenderar att gå upp över tid men det är inte applicerbart på allt.

En nära vän jag känner köper SBB aktier för allt hans sparande. Kursen har snart gått ner 72% i år (!)

Bra köpläge?

Hans portfölj har cirka 70% SBB och han fortsätter köpa eftersom det är “det enda sättet” att få månadsutdelningar i Sverige.

Visst, det är en av de få aktier som faktiskt har månadsutdelning i Sverige men vad gör en utdelning om kursen fortsätter rasa?

En fallande kniv kan vara bra att köpa dippen i om man planerar att utöka sitt innehav men som vi ser nu har flera människor förälskat sig i vissa specifika aktier som tidigare varit “kursraketer”.

Det är lärorika tider för många på börsen.

Jag köper faktiskt “dippen” eftersom jag månadssparar, men jag har även stor position kassa då jag planerar lägenhetsköp.

Men det är en dålig magkänsla för många nu, och i specifika aktier som går ner 50, 60, 70, 80 eller 100% kommer många att aldrig återvända till börsen.

Börsen kommer återvända till nya ATH och samma hysterik som vi sett på senaste åren. Hur länge det tar är en annan fråga. Köpte du på toppen så kanske du är bitter nu, men för varje dag som det går ner så kommer nya lägen att köpa mer kvalitet.

Vad är då kvalitet? En mycket bra fråga som vi inte ska djupdyka i.

Generellt så borde man nog fundera på om inte indexfonderna är ett bra alternativ ändå. Investera i indexfonder, logga ut, logga in och månadspara sen logga ut igen.

Kommer SBB klara denna krisen? Kommer de gå att gå i konkurs? Vem bryr sig? Jo kanske aktieägarna. Men har du en dålig magkänsla så är du absolut överexponerad mot ett bolag som du inte känner till på operationell nivå.

Är du säker på att Ilija inte håller med något fuffens? Ett alternativ kanske skulle kunna vara Plus Fastigheter Sverige Index istället om du är intresserad av att investera i Fastighetsbolag i Sverige.

https://www.avanza.se/fonder/om-fonden.html/1277999/plus-fastigheter-sverige-index

Här får du exponering mot många fastighetsbolag i Sverige som Sagax, Balder, Castellum och flera. Det ger dig en bättre riskspridning än ett bolag i en branch. Nu är du såklart fast i en branch bara, men det är därför vi har fler fonder att investera i.

Jag går i fällan ofta också med för hög exponering mot enskilda bolag. Och jag bränt mig flera gånger i bolag som Starbreeze, EVO, Kindred för att sälja ut mig för tidigt eller köpa för högt.

Det är kul med enskilda aktier men vad som fungerat bäst för mig är trots allt indexfonder och det är det jag kommer öka min exponering till i detta fall. Indexfonder och investmentbolag that is.

Hur som helst, om hela ditt EK är baserat på om SBB kommer klara denna kris eller inte så är du en sektmedlem i ett bolag som skiter fullständigt i om du är aktieägare eller inte.

Börja diversifiera eller lär dig läxan den hårda vägen. Som många av oss redan gjort.

By SJS

Svensk Investerare

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x